Investicijski fondovi

KD Fondovi A. D., Skopje KD Investments d. o. o., Zagreb KD Investments S. A., Bukarešta KD Skladi d. o. o., Ljubljana

Individualno upravljanje i burzovno posredovanje

KD Capital Management S. A., Bukarešta

Osiguranja

KD FT e.o.o.d., Sofija KD Financial Point s.r.l., Bukarešta KD Real Management Solution s.r.l., Bukarešta KD Življenje, zavarovalnica, d. d. KD Životno osiguranje d. d., Zagreb KD Finančna točka d. o. o., Ljubljana

Neživotna osiguranja

Adriatic Slovenica d. d., Koper AS neživotno osiguranje a.d.o., Beograd

Banke

Deželna banka Slovenije d. d., Ljubljana

Fond privatnog kapitala

KD Asset Management b.v., Amsterdam

Obrazovanje

GEA College d. d., Ljubljana

Nekretnine

KD Kvart d. o. o., Ljubljana R.E. Invest d. o. o., Ljubljana

Mediji

ČZD Kmečki glas d. o. o., Ljubljana Radio Kranj d. o. o., Kranj Coloseum Multiplex Holdings B.V., Amsterdam

Privatizacijski fond na Balkanu

ABDS d. d., Sarajevo VIB a. d., Banja Luka

Nautika

Seaway Group d. o. o., Begunje

Turizam

Žičnice Vogel Bohinj d. d., Bohinjsko Jezero

Ostalo

KD Mark, d. o. o., Ljubljana Concorde PS, d. o. o. Semenarna Ljubljana d. d., Ljubljana Vrtnarstvo Celje d. o. o., Celje KD Kapital d. o. o., Ljubljana Gama Holdings B.V., Amsterdam Sarbon Invest LLC, Taškent Fontes Group d.o.o., Beograd Firsthouse Investments Limited LLC, Limassol World Life Group Ltd, Limassol

Pogled fond managera - KD investments

Pogled fond managera

21.2.2019.

Novčani val


Čini se da se sve više približava novi val novčane poplave. Prva prava financijska korekcija na financijskim tržištima uzrokovala je da se oglasi zvono za uzbunu u centralnim bankama. Američka centralna banka (FED) je na zadnjoj sjednici ponovno pokazala da ovisi više o Dow Jonesu (američki dionički indeks) nego o stvarnim ekonomskim podacima. Točno je također da zadnji objavljeni podaci nisu više tako sjajni i da komunikacija o stimulativnoj monetranoj politici u takvim slučajevima ima smisla, međutim primjećujemo neke oblikovatelje javnog mišljenja kako pišu crne scenarije za budućnost. Ponovno su se pojavila razmišljanja da će FED u sljedećoj krizi morati sniziti kamatne stope ispod 0%, ili čak da će se morati opet upotrijebiti za stimulaciju ekonomije »helikopterski novac«, što bi značilo direktne doznake na račune državljana.


Kad smo kod negativnih kamatnih stopa, u Europi možemo zaključiti da je to postala nova normalnost. Ako smo prije nekog vremena očekivali da će 2019. biti godina normalizacije kamatnih stopa, danas bi nas tako nešto jako iznenadilo. Prinosi na instrumente različitih ročnosti, koji se u zadnje vrijeme prbiližavaju dnu, nekako nam govore da bi do kontrakcije cjelokupne europske ekonomije moglo doći prije nego što bi ECB (Europska centralna banka) digla kamatne stope. Ako je Italija, zbog svoga političkoga kaosa, već sada u tehničkoj recesiji, Njemačka ju je izbjegla za milimetar. Gledajući europske indekse povjerenja možemo lako očekivati da bi ih u slijedećim kvartalima mogle pratiti i još neke od država.


U dijelu javnih financija u Hrvatskoj ovo može imati posljedice ako se na poradi na reformama i štednji u javnom sektoru jer je nije teško zaključiti da malo otvoreno gospodarstvo kao što je Hrvatska u slučaju recesije glavnih trgovinskih partnera može također završiti u recesiji. Možda se već sada neki od poduzetnika pita zašto su smanjene narudžbe za Italiju.


Kada prognoze nisu sjajne, političari imju mogućnost iskorištavanja takvih trenutaka. SAD, Kina i EU su uspjeli postići kakav-takav dogovor i na neko vrijeme zatvorili poglavlje trgovinskih ratova. Logično približavanje pozicija bi se trebalo dogoditi i u Velikoj Britaniji gdje bi sporazumni izlazak iz EU (ili ipak žele ostati u EU?) europsku ekonomiju postavio nazad na tračnice rasta, što bi bila garancija za stabilizaciju.

 

U svijetu nesigurnosti još se jednom pokazalo da staviti sve uloge na jednoga konja nikako nije dobro, nego treba misliti strateški. U zadnjim »gore-dolje« kvartalima glavne uloge su imali dobro diverzificirani portfelji, oblikovani na temelju investicijskih ciljeva, vremenskog horizonta i drugih ograničenja investitora. To je i dalje razumno, iako ni prilike za »surfanje« nisu u potpunosti za odbaciti.

 

KD Locusta fondovi d.o.o.