Investicijski fondovi

KD Fondovi A. D., Skopje KD Investments d. o. o., Zagreb KD Investments S. A., Bukarešta KD Skladi d. o. o., Ljubljana

Individualno upravljanje i burzovno posredovanje

KD Capital Management S. A., Bukarešta

Osiguranja

KD FT e.o.o.d., Sofija KD Financial Point s.r.l., Bukarešta KD Real Management Solution s.r.l., Bukarešta KD Življenje, zavarovalnica, d. d. KD Životno osiguranje d. d., Zagreb KD Finančna točka d. o. o., Ljubljana

Neživotna osiguranja

Adriatic Slovenica d. d., Koper AS neživotno osiguranje a.d.o., Beograd

Banke

Deželna banka Slovenije d. d., Ljubljana

Fond privatnog kapitala

KD Asset Management b.v., Amsterdam

Obrazovanje

GEA College d. d., Ljubljana

Nekretnine

KD Kvart d. o. o., Ljubljana R.E. Invest d. o. o., Ljubljana

Mediji

ČZD Kmečki glas d. o. o., Ljubljana Radio Kranj d. o. o., Kranj Coloseum Multiplex Holdings B.V., Amsterdam

Privatizacijski fond na Balkanu

ABDS d. d., Sarajevo VIB a. d., Banja Luka

Nautika

Seaway Group d. o. o., Begunje

Turizam

Žičnice Vogel Bohinj d. d., Bohinjsko Jezero

Ostalo

KD Mark, d. o. o., Ljubljana Concorde PS, d. o. o. Semenarna Ljubljana d. d., Ljubljana Vrtnarstvo Celje d. o. o., Celje KD Kapital d. o. o., Ljubljana Gama Holdings B.V., Amsterdam Sarbon Invest LLC, Taškent Fontes Group d.o.o., Beograd Firsthouse Investments Limited LLC, Limassol World Life Group Ltd, Limassol

Kada i zašto ulagati u investicijske fondove - KD investments

Kada i zašto ulagati u investicijske fondove

Do prije nekoliko godina u Hrvatskoj je postojala mogućnost isključivo klasične štednje u bankama. Ulaganje na tržište kapitala direktno ili preko fondova relativno je novi oblik ulaganja za prosječnog stanovnika Hrvatske. Stoga je ulagačko iskustvo i kultura ulaganja u početnim fazama. Još uvijek su osobni financijski ciljevi postavljeni na kratke rokove i još nije rašireno zaživjela potreba za dugoročnom štednjom ili ulaganjem, osobito za mirovinu ili školovanje djece.

U sljedećoj tablici je prikazan primjer utjecaja inflacije na „obezvrjeđivanje“ Vašeg novca.Koji je najefikasniji način očuvanja i povećanja vrijednosti Vašeg novca? Je li to štednja u banci, životno osiguranje, stambena štednja ili neki drugi oblik ulaganja?
Znate li kakav je utjecaj inflacije na Vaš novac? Naime, svake godine stopa inflacije smanjuje kupovnu moć Vašeg novca. Stoga bi prvenstveni cilj svakog ulaganja trebao biti pobjeda nad inflacijom. Pri kratkoročnom ulaganju utjecaj stope inflacije je neznatan, ali pri ulaganju za osobnu mirovinu, školovanje djece ili neki treći dugoročni financijski cilj, njen utjecaj se ne smije zanemariti.

Dugoročno ulaganje ponajprije treba biti unaprijed osmišljeno. Kako bi ulagači zaista od ulaganja dobili i izvukli maksimum, potrebno je razmisliti o osnovama ulaganja. Svaki ulagač ima različita osobna primanja, različitu životnu situaciju, ciljeve, želje i mogućnosti. Kako nema jedinstvenog modela ulaganja, svaki pojedinac trebao bi primijeniti osobnu situaciju pri kreiranju plana ulaganja.

Prvi korak uspješne investicijske strategije jest financijska spremnost za ulaganje.
Rijetki su oni koji se rode bogati. Veća je vjerojatnost da ćete popraviti svoju financijsku sliku počnete li s ulaganjima odmah, nego da “čekate da sakupite nešto novaca”.

Kako definirati cilj? Nekoliko je ciljeva zajedničko svima:
• školovanje djece
• mirovina
• životni standard
Potrebno je biti što točniji pri definiranju. Primjerice, želite li kada odete u mirovinu prodati stan/kuću i putovati svijetom, ili želite iznajmiti stan, ili ne želite ništa mijenjati? Ako cilj nastupa u sljedeće 2-3 godine ne izlažite se riziku, ali ako do cilja ima 10 i više godina, tada su vrijeme i strpljenje Vaš najveći saveznik.

Pazite na rizik
Velike životne odluke uvijek u sebi nose dozu rizika. Kupujete li stan ili mijenjate posao, uspoređujete potencijalne koristi i rizike Vašeg postupka. Jednako je s ulaganjem. Dovodimo se u poziciju kao što je primjerice: „Hoću li uložiti u dionički fond i prosječno godišnje zaraditi 15%, neke godine i izgubiti 10%? Ili ću prihvatiti godišnje sigurnih 5%?“. Stavite na papir što možete zaraditi, a što izgubiti i donesite odluku.
Na zapadnim tržištima, popularna je sljedeća poruka: "Onoliko godina koliko imate, toliki bi trebao iznositi postotak imovine uložene u sigurne financijske proizvode (štednja, nekretnine). Sve ostalo uloženo je u fondove i dionice".

Diverzifikacija
Diverzifikacija (hrv. raspršenje) ulaganja je vremenski dokazana akcija kojom jačate Vašu imovinu tijekom turbulencija na tržištima. Što je zapravo diverzifikacija? Ništa drugo nego kombinacija ulaganja. Malo depozita, malo obveznica, dionica, nekretnina, stambene štednje i dr.
Zašto? Neki proizvodi donose miran, a neki nemiran san. Miran san znači: „Moj novac je siguran. Ne zarađujem baš posebno, ali neću ga izgubiti“. Nemiran san znači: „Moj novac nije 100% siguran, no dao sam mu priliku da se množi, ali i dijeli“.

Investicijska kultura
Ako ste uložili novac u neki fond, znači da ste ga povjerili profesionalcima i stručnjacima da se brinu o njemu. I ne trebate reagirati na svaku vijest, bila ona dobra ili loša. Držite se unaprijed zacrtanog vremenskog horizontala ulaganja. Potrebno je imati investicijsku kulturu i strpljenje.

Potrebno je vrijeme!