Investicijski fondovi

KD Fondovi A. D., Skopje KD Investments d. o. o., Zagreb KD Investments S. A., Bukarešta KD Skladi d. o. o., Ljubljana

Individualno upravljanje i burzovno posredovanje

KD Capital Management S. A., Bukarešta

Osiguranja

KD FT e.o.o.d., Sofija KD Financial Point s.r.l., Bukarešta KD Real Management Solution s.r.l., Bukarešta KD Življenje, zavarovalnica, d. d. KD Životno osiguranje d. d., Zagreb KD Finančna točka d. o. o., Ljubljana

Neživotna osiguranja

Adriatic Slovenica d. d., Koper AS neživotno osiguranje a.d.o., Beograd

Banke

Deželna banka Slovenije d. d., Ljubljana

Fond privatnog kapitala

KD Asset Management b.v., Amsterdam

Obrazovanje

GEA College d. d., Ljubljana

Nekretnine

KD Kvart d. o. o., Ljubljana R.E. Invest d. o. o., Ljubljana

Mediji

ČZD Kmečki glas d. o. o., Ljubljana Radio Kranj d. o. o., Kranj Coloseum Multiplex Holdings B.V., Amsterdam

Privatizacijski fond na Balkanu

ABDS d. d., Sarajevo VIB a. d., Banja Luka

Nautika

Seaway Group d. o. o., Begunje

Turizam

Žičnice Vogel Bohinj d. d., Bohinjsko Jezero

Ostalo

KD Mark, d. o. o., Ljubljana Concorde PS, d. o. o. Semenarna Ljubljana d. d., Ljubljana Vrtnarstvo Celje d. o. o., Celje KD Kapital d. o. o., Ljubljana Gama Holdings B.V., Amsterdam Sarbon Invest LLC, Taškent Fontes Group d.o.o., Beograd Firsthouse Investments Limited LLC, Limassol World Life Group Ltd, Limassol

Švicarci uživaju: Franak jak, cijene niske...kome treba EU? - KD investments

Švicarci uživaju: Franak jak, cijene niske...kome treba EU?

19.08.2010 (08:30:24)


BERN - Dok mjesecima vlada prava inflacija vijesti o ekonomskim problemima dijela europskih država, i dok dobar dio Europe "steže remen" do iznemoglosti, provodeći rigorozne mjere štednje, Švicarska, koja nije članica EU, pokazuje da joj baš ništa ne fali.

Grčka je ophrvana dužničkom krizom, Irska, Španjolska i Portugal se bore s visokim dugovanjima i rastom nezaposlenosti, a euro dostiže rekordno nisku vrijednost u odnosu na druge vodeće svjetske valute.

"Imamo visoke plaće i primanja. U Švicarskoj su kamatne stope, uključujući i one za stambene kredite, u usporedbi s europskim, vrlo niske. Porez na dodanu vrijednost u Švicarskoj iznosi 7,6 posto dok je u EU najniži PDV 15 posto", ističe Stefan Meierhans, šef švicarskog Ureda za kontrolu cijena.

Švicarci pokazuju da im se isplatilo biti izvan EU, držati se jakog švicarskog franka i euru reći - "hvala, ali ne, hvala"...

Troškovi života oličeni u indeksu potrošačkih cijena, koji obuhvaća poveću potrošačku košaricu sa brojnim proizvodima, smanjeni su prošle godine za pola posto. A to opet znači da je život u Švicarskoj sada jeftiniji.

U glavnom gradu Bernu prodavaonice i kafići su puni. U toku su rasprodaje - eurobonusi, kako ih nazivaju trgovci. Pojeftinili su gotovo svi proizvodi - od automobila do aparata za domaćinstvo, od namirnica do ljetnih turističkih aranžmana. Kada su se Švicarci prvi put izjašnjavali o članstvu u EU, zemlja je bila podijeljena - samo je 50,3 posto glasalo protiv Bruxellesa, dok je 49,7 bilo za pristupanje elitnom europskom klubu. Danas, kaže profesor političkih znanosti Dieter Freiburhaus, ima mnogo više protivnika EU.

"Tek 30 posto Švicaraca bi se priključilo EU. Ranije je njihov broj bio mnogo veći, kretao se oko 50 posto. To je lako razumljivo - između Bruxellesa i Švicarske postoji kulturni jaz. Švicarci vole male stvari, Bruxelles bi sve uvećavao. Švicarci se ne osjećaju usamljeno izvan EU, naprotiv, oni vole biti usamljeni. To je jako duga tradicija, koju je teško promijeniti", kaže Freiburhaus.

izvor: www.seebiz.eu
Povratak na pregled svih članaka

Komentari

Samo registrirani korisnici mogu komentirati članke!